Vecka 25

Ännu en vecka har svischat förbi, påminns hela tiden om hur fruktansvärt snabbt tiden går. Nu har vi gått in i vecka 25, idag 24+0 och det är 111 dagar kvar till bf ♥
 
Bebis:
Barnet är ca 22cm långt mellan huvud och stjärt och väger mellan 680g och 790g denna veckan. Barnet kan ligga så att det trycker på urinblåsan vilket gör att du måste gå på toaletten ofta. Navelsträngen är tjock och elastisk, den innehåller två artärer och en ven. För att förhindra att blodkärlen trasslar ihop sig så ligger de inbäddade i en geléaktig massa, sk. Wharton's jelly. Mot slutet av graviditeten är navelsträngen ungefär lika tjock som en tumme och mellan 50-80 cm lång. Barnets permanenta tänder bildas, de kommer fram sen när de tappar sina mjölktänder.
 
 
Mamma:
Allt eftersom magen växer känner du succecivt livmoderns tygnd. Det är inte ovanligt att få ont i ryggen, kramp i benen och tryck mot bäckenbotten. Vadkramp kan ibland avhjälpas med stretchövningar. Du kan också börja bli rejält svullen om fötter och anklar. Det beror på att graviditetshormonet progesteron för att motståndet i blodkärlens muskulatut minskar viket kan leda till svullnad eller sk. ödem på fötter och underben. Pröva gärna att använda stödstrumpor och på att röra dig lite extra varje dag.
 
Pappa:
Om du lägger örat mor din partners mage där du tror bebisen har sin rygg kan du kanske höra fostrets hjärtljud som slår betydligt snabbare än mammans hjärta. Det kan ta tid att hitta rätt position men ha tålamod. Ett fosters hjärta slår med ca 110-160 slag per minut.
 
 
Såhär känner jag:
Denna bebisen är expert på att sparka sin mamma på urinblåsan! Allra helst sådär tidigt på morgonen, när man redan vaknar och är fruktansvärt kissnödig. Väldigt snällt, haha! Upplever verkligen skillnaden på sparkar mot med Jolie, eftersom moderkakan ligger i framvägg denna gången så känns det verkligen som att sparkarna är mer dämpade. Men det är fullt ös där inne ibland! Det känner ju jag, men inte fullt lika synligt/känsligt utåt. Kanske får smaka på sparkar och slag mot revbenen denna gången då, Jolie vart väldigt snäll med det. Svullnaden har börjat göra sig sedd på fötterna. Än inte så mycket och bara de dagar det är riktigt varmt. Vid promenader börjar det spänna i nedre delen av magen, ingen sammandragning, utan att ligamenten sträcks. Det går över när jag vilar efteråt, men är ju lite obehagligt imellanåt. Tänker däremot inte sluta promenera för det. Fredag nästa vecka (17/7) ska vi äntligen få höra bebisens hjärtljud hos barnmorskan, så underbart! ♥
 

Läste om hur jag kände i vecka 25 med Jolie, då hade ryggontet börjat och smärta vid revbenen när jag satt i ett visst läge. Märker nu att jag än blivit beskonad smärta hittills. Vill du läsa inlägget kan du göra det HÄR.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0