Magen vecka 37

Här kommer kulan för vecka 37, idag 36+0.
 
 
 
Tycker det är svårt att se själv, men jag tycker nog inte att den har börjat sjunka än. Och eftersom jag inte känner att det är tungt så gör dig mig inget. Men det kommer ju. Har nu det senaste fått höra många gånger att jag är stor för att ha 4 veckor kvar, och det stör mig lite faktiskt! Dels att de har mage o säga något sådant, och sen att jag var faktiskst precis lika stor med Jolie, om inte större eftersom jag även var svullen. Men sen att jag själv inte känner mig stor! Jag älskar min gravidmage och det gjorde jag med Jolie med. Punkt slut. Hur stor jag än må bli. På fredag är det äntligen dags för besök hos barnmorskan igen. Hittills har jag hållt mig exakt på linjen för normal storlek på magen.

Vecka 37

Nu är det verkligen nära! Endast 9,6% kvar av graviditeten och det är 95% av alla bebisar som föds mellan vecka 37-42 så det kan verkligen ske när som helst. Idag går vi som sagt in i vecka 37, 36+0 på dagen, det är 27 dagar kvar till BF ♥
 
Bebis:
Barnets totala längd är nu ca 47cm och den väger mellan 2,79kg och 2,97kg denna veckan. De allra flesta barn fixerar sig under sista delen av graviditeten, inte ovanligt från vecka 37. Karaktären på fosterrörelserna ändras, dock ej frekvensen. Du ska känna liv i magen varje dag.
 
 
Mamma:
Den här veckan är en lämplig tid för att sluta arbeta. Nu börjar många kvinnor längta efter att föda. Det börjar bli rejält tungt och det är jobbigt att nattsömnen blir störd. Det är vanligt att känna förvärkar nu. Livmodern blir hård i ungefär 30 sek  och sedan slappnar den av. Dessa förvärkar ska inte göra ont. Spänningen och förväntningarna stiger ju närmare förlossningen du kommer. Börja packa väskan du ska ha med dig till förlossningen. Barnmorskan skriver en sammanfattning av din graviditet i mödravårdsjournalen och går igenom förlossningsbrevet/födelseplanen om du skrivit ett sådant.
 
Pappa:
Förväntningarna är ofta höga och många blir stressade över allt som händer. Se till att ta det lugnt eftersom stresshormoner påverkar både er och bebisen. Stötta varandra och njut av de sista veckorna. Tappa upp ett varmt bad, se en bra film och ta en lång sovmorgon. Ni är värda avkopplingen! Försök att boosta er själva med aktiviteter som främjar lugn och harmoni.
 
 
Såhär känner jag:
Nä jag tycker inte det är tungt faktiskt och jag är förvånad över det själv. Känns som det borde vara tungt nu. Jag har börjat må illa imellanåt, ganska så irriterande men det är ju absolut inte som det var i början. Känns som jag kissar hela tiden, och får gå upp flera gånger på natten. Ryggen säger ifrån när jag rört eller bärt för mycket, men alls inte farligt ont. Sammandragningarna är relativt hårda men än inte onda. Så några förvärkar kan jag inte kalla att det är. Jag funderar mycket över hur förlossningen kommer starta, om jag är ensam hemma, om Jolie kommer vara hemma eller om jag tillochmed är någon annanstans. Kommer vattnet gå denna gången eller börja med värkar igen som med Jolie? Ja det funderas mycket. Men ändå är jag rätt lugn. Det blir när det blir och jag är inte sådär överdrivet otålig. Känner att jag njuter av varje stund som är kvar av denna graviditeten. Bebis är väldigt rörlig, ibland undrar jag va sjutton han/hon håller på med där inne, haha.

10% kvar!

Jag tror nog aldrig jag kommer försundas hur snabbt denna graviditeten har gått! Och skulle vi få fler barn så går det väl ännu snabbare! Idag är vi på sista dagen i vecka 36, vilket betyder att 90% av graviditeten har gått & 10% återstår! Det är exakt 4 veckor kvar till BF, det känns galet!


Imorgon går vi alltså in i vecka 37, så då blir det veckouppdatering och magbild igen. Jag undrar om det är så som det säga, att andra barnet kommer tidigare än första, eller om det bara är en skröna. Ja vi får ju se helt enkelt, bebis kommer när den är redo & vi längtar! ❤️

På fredag är det dags för besök hos barnmorskan igen, så mysigt. Då blir det som vanligt att mäta magen & lyssna på hjärtljuden, men även se ifall bebis ligger som den ska, dvs med huvudet nedåt. Andra barnet kan vara väldigt sen med att fixera sig, endel gör det tom strax innan förlossningen. Men det är ju en fördel om den ligger med huvudet nedåt iallafall. Skulle bm vara osäker på hur bebis ligger så blir det ultraljud och skulle det visa sig att den ligger i säte blir det troligtvis ett vändnings försök.. Men det känns verkligen som bebis ligger med huvudet där nere, det ilar ofta till då & då på kvällarna och hickar den så känns det både där nere, som att munnen är där, och på magen där ryggen förmodligen är. Men jag berättar hur det går sen efter fredag! :)

1 månad kvar!

Idag är det på dagen 1 månad kvar till BF. Det är helt otroligt, jag kan verkligen inte förstå att snart är det oktober och det vill säga samma månad som vårt andra barn kommer födas i. Eller ja, den är beräknad den 27 oktober, och skulle jag mot förmodan gå över tiden så skulle den likaväl födas i november. Men det känns inte som jag kommer gå över. Såklart kan man ju aldrig veta det. 

Men 1 månad kvar. Galet! Vi längtar så otroligt mycket efter lillebror eller lillasyster. Jättenyfiken på vem som gömmer sig där inne! Och storasyster här hemma är så förväntansfull på lilla bebisen där inne ❤️


Låt dessa 30 dagar gå fort! 

Våran helg

Dagarna går i ett känns det som! I fredags åt vi våffel lunch hos moster och kusinerna, alltid lika mysigt att träffas o leka lite. Igår åkte vi till en loppis på förmiddagen, fyndade en ståbräda till vagnen. Stod där o velade mellan Emmaljungas egna eller en bumpyrider som är universal. Båda kostade 150kr, men jag visste att emmaljunga har två olika för olika vagnar. Så vi ville inte chansa ifall det skulle vara fel till våran, så det blev bumpyridern för den var ju som sagt universal. Men ack vad vi ångrar oss! Den satt inte alls bra.. Så det blir nog faktiskt att försöka sälja vidare den o leta efter en emmaljunga istället.

Hur som helst. Eftermiddagen var vi lite o lekte i parken annars hände det inte så mycket. På kvällen åt jag god middag på Matlyckan och tittade på Anna Blombergs Värld med mina kollegor. Riktigt rolig kväll verkligen! :)


Idag har vi varit på Åsens By och hälsat på djuren som finns där. Jolie älskar djur och tycker det är så roligt att få titta :)




Direkt efter åkte vi till Jönköping, tog en mellis hos Dennis och sen åkte vi till XXL. Där handlades det skridskor och hockeyhjälm åt dottern och skridskor åt pappan. Jolie är så spänd på att få testa så vi får se när premiären på is blir :)

Nu ikväll har vi ätit mat hos svärmor/farmor och varit o veckohandlat. Jag & Jolie har precis tittat på Bolibompa och snart blir det ett bad för henne. Hoppas ni andra haft en bra helg! ❤️

Magen vecka 36

Här kommer magbilder för vecka 36, idag 35+0 och så kör vi en jämförelse för hur magen såg ut med Jolie i samma vecka :)
 
Gravid med tvåan, vecka 36
 
1 . Tvåan vecka 36, 35+0 till vänster // 2 . Jolie vecka 36, 35+3 till höger
 
Man ser att jag fortfarande har lite hängigt överflöd längst ner på magen nu, trodde det skulle strama ut lite mer men det verkar hänga kvar, haha. Det känns som att magen hade börjat skjunka mer med Jolie vid denna veckan, tycker det ser ut som magen "står ut" mer där men ja, det är så svårt att se vilken som är störst. Det känns som det är en annan form nu ändå. 

Vecka 36

Då vart det dags för ny vecka igen, galet att snart har vi våran lilla bebis hos oss. Vecka 36, idag 35+0 och det är ynka 34 dagar kvar till BF. Det har alltså gått 87,9% av graviditeten så det är verkligen inte mycket kvar! ♥
 
Bebis:
Barnets totala längd är nu ca 46 cm och väger mellan 2,59kg och 2,76kg denna veckan. Barnet lagrar upp fett inför livet utanför livmodern. Fosterrörelserna kan ändra karaktär till mer buffande knuffar. Du kanske kan se en armbåge eller en häl som putar ut mot huden, ibland tom. en hel fot. Du ska känna fosterrörelser varje dag. Vid minsta tveksamhet ska du kontakta sjukvården direkt, dag som natt.
 
 
Mamma:
Är detta din första graviditet har barnet förmodligen fixerat sig i bäckeningången nu. Du kan ha svårt att sova, du behöver vända dig ofta och drömmer mycket som ska bearbetas inför förlossningen och den nya familjen. Fortsätt att vila ofta, de sista veckorna kan kännas tunga och långsamma.
 
Pappa:
Nu är det vanligt att man träffar barnmorskan/läkaren varannan vecka för att kontrollera att både mamman och barnet mår bra. Det är även hög tid att prata med er barnmorska på MVC om era tankar kring förlossningen, tex. om kvinnan föredrar någon förlossningsställning framför en annan och val av smärtlindring. Det är viktigt att du är involverad i dessa beslut så att du kan vara din kvinnas språkrör under förlossningen. Det är ju trots allt du som känner henne bäst. Att skriva ett förlossningsbrev gemensamt kan vara ett bra sätt att starta dialogen kring dessa frågot.
 
 
Såhär känner jag:
Jag har mycket och ofta sammandragningar, fler ifall jag anstränger mig mer än vanligt. Jag är galet trött imellanåt och känner verkligen av när jag inte fått vila under dagen. Nätterna börjar bli ganska jobbiga, måste upp och kissa många gånger per natt och dessutom dricka, och det gör ju inte saken bättre. Måste vända på mig ofta men jag upplever ändå inte att det är superjobbigt. Med Jolie kunde jag inte ligga på rygg alls för då mådde jag illa, men det har jag inga större problem med nu, även att jag föredrar att ligga på sidan. Jag har sen någon vecka tillbaka börjat må illa imellanåt och ibland får jag även sura uppstötningar, inte så mysigt. Det bränner under bysten så det märks att livmodern nått sin högsta punkt nu. Rätt fantastiskt egentligen att jag fortfarande inte upplever att det är tungt att vara gravid, så himla glad att jag är starkare i kroppen denna gången! Tänker ofta på förlossningen och är så nyfiken på hur den kommer att starta osv. Känner mig inte alls nervös, utan är så taggad!

Närmar sig

Idag är det exakt 5 veckor kvar till beräknad födelse, totalt 35 dagar. Det är helt galet och det slår mig verkligen hur nära det kan vara. Imorgon går vi in i vecka 36 och ju närmre vi kommer, desto mer taggad blir jag på att faktiskt snart kommer föda barn! Det är en sån otroligt häftig upplevelse och just nu känner jag mig inte alls nervös eller orolig. Egentligen har jag nog faktiskt inte känt mig nervös alls denhär graviditeten. Klart att man går i tankarna om att slippa hamna på neonatal igen, men blir det så så måste jag se det som en erfarenhet istället. Om det blir så igen kommer jag vara starkare. Men inget kan man förutspå. Bebis kommer när den är redo och vi är så längtansfulla! ❤️

Idag har jag pysslat lite med bebisgrejer. Eller ja, jag började med att rensa bort alla Jolie's kläder i stl 80, 86 för att få mer utrymme i byrån. Hon har inte använt det sedan innan sommaren men det har legat kvar, så nu ligger de i vakumpåsar istället. Men har packat upp gratisboxarna och organiserat lite mer i bebisens sida av byrån och även på skötbordet. Snart är det även dags att tvätta alla bebiskläder och framförallt börja packa BB väskan :)



Tråkig regnig dag idag, men det hindrade oss inte från att gå till lekparken efter middagen när pappa kommit hem. Det har vi fått in som rutin nu och Jolie älskar det :) regnet höll sig borta men det vart ju aningen blött, haha.

Nu ikväll har jag även skrivit amningsplanen och ett förlossningsbrev. Så lite till att pricka av "att-göra-listan" innan det är dags för bebis att möta världen :) imorgon är det som sagt ny vecka, då kommer det uppdatering och magbilder. Tror jag kör en jämförelse på magen med Jolie med. Håll utkik! 

Till bebis ♥

Jag går med känslan att det verkligen inte är långt kvar, jag tror att jag tror det är längre kvar än vad det faktiskt är. 40 dagar återstår och det går så fasligt fort så snart har vi vår plutt hos oss. De senaste veckorna har det bara varit uppdateringar om graviditeten, om veckorna och magbilder. Jag har inte känt att jag orkat skriva om något annat, jag vill för min egen skull ha vecko-uppdateringen, men det kanske inte är så roligt för er i längden att bara läsa om. Så de sista veckorna ska jag försöka bli bättre på att uppdatera lite mer om våran vardag och sådär :)
 
Tänkte jag skulle lägga in lite bilder på vad vi köpt till bebis :) Vi har ju mycket kvar sedan Jolie, men lite vill man ju ändå köpa.
 
 
 
Som jag berättat för längesen, så fann jag babynestet, babygymmet och amningskudden helt möglat i förrådet. Det hade legat vakuumförpackat men förmodligen (måste vara så) så var något av det fuktigt när jag packade det, så tråkigt nog hade det möglat. Jättesynd! Så min snälla syster köpte ett babynest av en vän åt oss ♥ Och mer på bilden så ser ni bebisens snuttegos, ett gosigt lejon :) Jolie har en sådan fast kanin. Även en ny gosig filt och en MAM napp 0-2 månader. Allt detta förutom nestet kommer att få följa med till förlossningen, men tänkte berätta mer om BB-väskan i ett annat inlägg framöver.
 
 
Gymmet vart även det mögligt, supertråkigt verkligen! Sist hade vi ett mjukt gym, med två bågar som hade mjuka djur hängades i. Denna gången valde vi en sånhär variant. Lite mer färgglatt, prasslande och skojiga figurer och det ska tydligen vara ljud i också. Får se vad bebis tycker om det. Lite för rörigt för min smak, men Andreas röstade högre för detta, men det går ju lägga en filt i början så det inte blir allt för mycket intryck direkt :) Den bågen som sitter där över med, ska gå att ta bort och fästa på tex spjälsängen, så den verkar ju vara väldigt praktisk.
 
 
Och så lite kläder såklart! Overallen ni ser fyndade jag på loppisen på Facebook för 80kr, det är stl 62 så den kommer inte användas direkt, men eftersom bebis är beräknad i oktober så har den ju hela vintern framför sig, och den kan bli lång. Bredvid overallen ser ni ett set med mössa, body & byxa. Jolie hade ett sådant set det allra första när hon föddes, hon hade kortärmat med en sköldpadda på och det gick i vitt/grönt. Så jag ville att bebisen skulle ha ett sådant set som första kläder på BB med :) Detta setet köpte jag i stl 50. När Jolie föddes så lånade jag mycket kläder av min syster, och nu hann hon sälja iväg mycket innan hon visste vi väntade syskon. Så byxor var det som fattades utav alla våra bebiskläder i neutralt vi har kvar. Byxorna med nalle i rumpan och de bruna fyndade jag på loppisen, och de andra två är nyköpta. Alla byxorna är i stl 56.
 
Som sagt så har vi rätt mycket neutralt i de första storlekarna, eftersom vi inte visste vad Jolie var för kön heller. Så det behövs nog inte så mycket mer, sen såklart kanske jag hinner se något supergulligt som man inte kan motstå :) haha. Låt tiden gå fort nu! Vi längtar ihjäl oss! ♥

Jolie 2 år!

Tiden bokstavlig talat springer förbi! Den 7 augusti fyllde vår älskade Jolie 2 år. TVÅ ÅR! Vart tog dessa åren vägen? Och väldigt snart blir hon storasyster ♥ Som sagt, tiden rusar iväg och det har snart gått 2 månader sen hon fyllde år och jag har totalt glömt bort att lägga in bilder från hennes födelsedag och kalas. Så här kommer det ett gäng bilder på våran tvååring.
 
På hennes födelsedag den 7 augusti
 
Pannkakor till frukost, sen påbörja monteringen av sin nya stoora säng som hon fick av oss :) // Lite paus för bakelse, mums!
 
När sängen äntligen var klar, så blev det lite paketöppning :) Hon fick täcke och kudde av mormor & morfar, och nya påslakan av oss.
 
Myspys i den nya stooora sängen! ♥
 
Kalas för tvååringen dagen efter, den 8 augusti
 
Mums med chokladboll, här har vi verkligen en flicka som älskar chokladbollar!
 
Mormor, morfar, moster Emelie, Eddie, kusinerna Dexter & Oliwer. Farmor, farfar och farbröderna Kim & Dennis var med på första kalaset. Resterande av släkten kom lite då & då veckan efter. 
 
Paketöppning! Yeey! Jolie var överlycklig hela tiden och bästa presenten var nog..
 
... dockvagnen hon fick av farmor & farfar. Hon blev jätteglad över alla paket, men vagnen skulle börja köras med direkt! :) gulle!
 
Tvåårstårtan. Inte så värst glamorös kanske, men god var den helt klart :)
 
Jag har fler bilder i mobilen från Jolies födelsedag och firanden. Men det orkar jag inte lägga ut nu. Det känns galet att hon blivit så stor, på vad vi tycker, så kort tid. Hon pratar och sjunger hela dagarna. Man kan verkligen ha konversationer med henne och hon förstår allt! Vi har ingen liten bebis hemma längre, utan ett litet barn. Det är otroligt. Hon är så självständig och duktig! Men självklart är det fruktansvärt trotsigt just nu med. Det ska man inte sopa under soffan. Men jag är så stolt över hennes utveckling, så duktig! Grattis i efterskott, min älskade Jolie ♥
 

Magen vecka 35

Här kommer veckans magbild, blir spännande att se hur många till jag kommer att få ta. Men idag är det 34+0, vilket betyder att vi är i vecka 35.
 
 
 
Inga synliga nya bristningar för denna gången. Bara de med Jolie som är kvar. Jag känner mig verkligen inte så stor som jag var med henne. Men har fått höra att jag har mer mage bara eller så, inte så mycket runtom som jag hade med Jolie. Så ja.. Nyfikenheten ifall det gömmer sig en pojke där inne är olidlig. Men jag vågar fortfarande inte TRO att det är en pojke där inne, för det kan likaväl vara en flicka som luras, hihi. Och vad det än blir, så blir det så otroligt kul ändå! Längtar verkligen till ögonblicket när bebisen kommer ut och man äntligen får veta vem som gömt sig där inne hela tiden, och får upp det varma, kladdiga, lilla knyttet på bröstet - underbar känsla! ♥

Vecka 35

Nu entrar vi vecka 35, idag 34+0. 85,4% av graviditeten har gått och det är endas 41 dagar kvar till det BIG DAY! Vi längtar otroligt mycket, vi är så nyfikna på vem du är där inne. ♥
 
Bebis:
Barnets totala längd är nu ca 45 cm och det väger ca 2,38kg i början av veckan och 2,56kg i slutet av veckan. Det centrala nervsystemet är snart helt klart och matsmältningsapparaten är nästan färdigutvecklad. Barnet fortsätter att lägga på sig vikt och fyller nu ut nästan hela livmodern. Barnet har inte mycket utrymme att röra sig på längre.
 
 
Mamma:
Broskbensfogarna i bäckenet mjukas upp pga. östrogenet och ett hormon som heter relaxin, det kan göra att du får ont i ryggen eller bäckenet. Barnets tyngd får bäckenet att vidga sig inför förlossningen. Om du är omföderska så börjar barnet nu lägga sig tillrätta med huvudet nedåt. Däremot händer det ibland att barnen hos omföderskor inte fixerar sig förrän du får värkar. Gå igenom ditt förlossningsbrev med din barnmorska och lägg det i din journalmapp.
 
Pappa:
Du och din partner kanske redan har påbörjat nedräkningen inför bebisens ankomst. Det är nu hög tid att börja förbereda sig på förlossningen. Det är viktigt att ni fungerar som ett team på förlossningen. Även om ni tycker er vara överens kan det vara givande och betryggande för er båda två att gå igenom era önskemål. Ju mer ni delar tankar och känslor inför den stundande förlossningen desto lättare kommer det vara för dig att vara ett bra stöd. Är det första förlossningen du är med på kan det vara bra att prata med en närstående om dennes erfarenheter. Kanske kan du få en bredare bild av vad som komma skall och eventuellt också några goda råd inför den stora dagen?
 
 
Såhär känner jag:
Det har inte känts tungt fören nu, kan inte påstå att det är jättetungt, men visst blir det tygnre för varje vecka. Och det är väl inte så konstigt, det är ju inte så många veckor kvar. DET är galet! Flesta gångerna när bebis bökar omkring så är det mest obehagligt. Det märks att det inte finns så mycket utrymme längre. Bebis fortsätter att hicka ofta, sådär så magen guppar, haha! Ilar till i bäckenet lite då och då, så det är ingen tvekan om att bebis har huvudet där nere. Men som sagt, fixerar sig gör den väl inte än. Bara den inte får för sig att lägga sig i säte. Det har börjat bränna vid revbenen ibland, precis under bysten, som jag vet började ganska tidigt med Jolie. Mycket sammandragningar, men än inte onda. Kissar som en tok, får gå upp varannan timme på natten, men jag sover ändå helt okej därimellan. Illamåendet har kommit tillbaka endel kvällar, och jag reagerar extra på grönsaker, precis som i början när jag mådde konstant illa. Hoppas inte det blir värre bara. Jag är så nyfiken på hur förlossningen startar denna gången. Även om både jag och A varit med om detta en gång innan så kommer denna gången säkert vara sig helt olik. Så himla spännande! Och jag känner det är väl dags att skriva förlossningsbrev och börja lite smått med bb-väskan. Det kan ju faktiskt bli närsomhelst nu!
 

34 veckors-kontroll

Idag hade jag tid hos barnmorskan igen, alltid lika mysigt tycker jag. Vi började med att jag fick fylla i lite uppgifter som sen ska till bvc sköterskan jag har för Jolie. Valde även sjukhus att föda på idag, och eftersom vi började i Eksjö med Jolie, men blev skickade till Jönköping för att hon fick läggas in på Neonatal. Så känner vi att vi vill åka till Jönköping dirket denna gången, ifall det skulle hända något liknande eller så, så är vi redan på plats. Det känns mycket bättre såhär. Sen lyssnade vi på hjärtljudet ♥ Vilket låg på 140 idag. Med denna bebisen har det hittills legat mellan 140-146, men med Jolie så låg det mellan 144 och 153 som högst. Så det här blir bara mer o mer spännande att se vad det gömmer sig där inne!
 
Datum 1-apr 17-juli 14-aug 9-sep
Vecka   25 29 34
Vikt  - -
Symfys   24 28 31
Hb 128   110  
Blodsocker 4,7 5,7 7,0 4,0
Urin ua   O/1  
Blodtryck 129/78 116/65 122/65 110/68
Fosterläge        
Rörlig/fix        
Hjärtslag   146 145 140
 
SF måttet ligger på 31 i vecka 34 denna gången, och jag var på 30 redan i vecka 31 förra gången, så det måttet ligger på mindre denna gången. Däremot så låg jag på 32 i vecka 36 förra gången, så där stannde det av lite. Så får se hur magen artar sig denna gången. Kanske lite krångligt att hänga med och mest skriver jag detta för min egen skull. Angående vikten så vet ni att jag gick upp +24kg med Jolie totalt. Än så länge ligger jag på +14kg, så jag tror verkligen inte att det blir lika mycket denna gången. Kanske hamnar på 18, max 20kg. Vi får se. Hon sa att bebisen låg nedåt men att den har fortfarande utrymme att vända på sig. Nästa gång jag kommer, vilket kommer vara i vecka 36, så kollar hon mer noggrant och är hon då osäker på hur bebisen ligger så blir det ultraljud för att se så den inte ligger i säte. Fixerar sig gör den senare denna gången, och ibland så blir det precis innan förlossningen, så vi får se när det blir. 

Magen vecka 34

Här kommer bilder för vecka 34, och idag kommer jag även att lägga in jämförelse mot magen med Jolie.
 
Gravid med tvåan, vecka 34
 
1 . Tvåan vecka 34, 33+0 till vänster. // 2 . Jolie vecka 34, 33+3
 
Det är så lustigt. Jag tycker magen ser större ut nu, än vad den gjorde med Jolie, men jag känner mig inte alls lika stor. Och på SF måttet så är jag mindre denna gången, men det måste bero på att magen nu är mycket mjukare och det gör att den sjunker ihop lite när jag ligger ner och barnmorskan mäter. Men vad tycker ni? Vad är skillnaden? Jag var svullen med Jolie, så måste ju vara därför jag kände mig större då, jag hade ju gått upp mycket mer då än nu. Men det kommer jag berätta mer om i kontroll-inlägget här efter.
 

Vecka 34

Då vart det en ny vecka igen, denna gången vecka 34, idag 33+0. Det är 48 dagar kvar tills beräknat datum och det är helt galet vad tiden susar iväg! Snart har vi våran lillebror eller lillasyster här ♥
 
Bebis:
Barnets totala längd är nu ca 44 cm och det väger mellan 2,18kg och 2,35kg denna veckan. Nu kan barnet själv bekämpa lätta infektioner med sitt immunförsvar. Utrymmet minskar för varje dag och barnets rörelser blir större och långsammare. Den här veckan lägger sig endel barn tillrätta. Endel fixerar redan huvudet i bäckeningången. Ca 3-4% av alla barn lägger sig med stjärten eller benen ned mot bäckenöppningen (sätesbjudning/fotbjudning). Man kan då försöka få fostret att vända sig rätt, en så kallas yttre vändning, som görs på förlossningen i vecka 38, dag 37+0.
 
 
Mamma:
Vätskan kan samlas i kroppen och du märker det tex. på att dina ringar inte passar längre, dina händer och fötter kan svullna. Din blodvolym har ökat med ca 1 liter men från och med nu håller sig blodmängden konstant fram till förlossningen. Bebisen börjar lägga sig tillrätta och inta det vanligaste läget, dvs med huvudet nedåt i bäckeningången. Det kan slita och dra i bäckenet och nedåt ljumskarna.
Från det att du börjat känna barnets rörelser ska du känna liv i magen varje dag. Barnet utför både små och stora rörelser i magen. Du känner inte nödvändigtvis av när det suger på tummen eller gör små griprörelser med händerna men de flesta sparkar och andra större rörelser känns väl, speciellt under den senare delen av graviditeten. Av och till är det lugn i magen, barnet har perioder av sömn många gånger under ett dygn. De flesta barn är aktiva på kvällen och många rör sig också mycket tidig morgon. Det kan vara stor skillnad från barn till barn hur mycket och kraftigt den sparkar. Om du är beskymrad över att ditt barn rör sig mindre än vanligt ska du kontakta sjukvården direkt! Speciellt om detta sker nära beräknad förlossning.
 
Pappa:
Nu är det inte många veckor kvar! Det kan kännas tugnt för din partner eftersom kroppen nu förbereder sig på förlossnignen vilket kan orsaka besvär. Ge henne massage så att hon får slappna av. Glöm dock inte bort dig själv. Unna dig någonting som Du tycker om.
 
 
Såhär känner jag:
Det känns galet att det är så få veckor kvar. Det känns inte ens tungt än. Vissa kvällar har illamåendet gjort sig visad igen, men verkligen inte på långa vägar så jobbigt som i början. Fogarna fortsätter att hålla sig lugna men märkbara. Likaså sammandragningarna, de har blivit lite starkare än när jag först började märka dom, men de gör ju verkligen inte ont. Var hos barnmorskan idag, men ska göra ett inlägg om det strax så ni får läsa mer om det då. Det där med att det sliter och drar i bäckenet har jag inte direkt kännt av, dock mer ilande känsla och strålning ner i ena ljumsken, men tror det dröjer innan bebis fixerar sig. Bebis är vaken och bökar runt mycket på kvällen, även när jag vaknat på morgonen och ibland kan jag tillochmed känna mitt i natten. Den bökas omkring på dagen med men beroende på vad jag gör så tänker jag ju inte alltid på det.
 

Magen vecka 33

Det var längesen nu som jag mätte magen, så idag gjorde jag det. Nu ligger måttet på 123cm, och det menas att det återstår 7cm för att bli så stor som jag var sista dagen med Jolie i magen. Blir spännande att se om det hamnar på det eller inte. Vikten har jag inte riktigt koll på. Ska till barnmorskan nästa vecka och då tar vi ny vikt. Känner att jag orkar inte väga mig varje vecka. Det hamnar på vad det hamnar på. Jag vet att jag kommer lyckas gå ner allt sen ändå, och tillslut nå mitt mål därefter! Hur som helst, här är magen för vecka 33, idag 32+0
 
 
 
Magen har sedan en vecka tillbaka börjat klia, vilket den inte gjort hittills innan. Så jag gissar att det är en växtspurt just nu. Blir nog en jämförsele nästa vecka med förra graviditeten. Så jag har iallafall fått börja smörja mer, men ser än inga nya bristningar, så skönt. Jag är så nyfiken på vem som gömmer sig där inne! Längtar fruktansvärt mycket och jag är spänd på när förlossningen ska starta. Blir det tidigare, på beräknad som Jolie, eller går jag helt enkelt över denna gången? Bebis får gärna vänta tills det blir oktober iallafall, och gärna inte för tidigt, önskar inte att spendera tid på neonatal igen. Men det blir ju som det blir, det är ingen annan än bebis själv som bestämmer när den är redo att möta världen och sin familj ♥

Vecka 33

Återigen en ny vecka, idag 32+0 vilket betyder att vi har gått in i vecka 33. Det är 55 dagar kvar till det beräknade datumet, 80,4% har gått utav graviditeten, det är helt ofattbart! ♥
 
Bebis:
Barnets totala längd är nu ca 43 cm och väger mellan 1,98kg och 2,15kg denna veckan. Kroppen fortsätter att lagra underhudsfett. Fostervattenmängden ökar inte längre utan är konstant. Hjärnan växer snabbt och barnets huvud ökar i storlek. Barnet fortsätter att röra sig. Du ska känna fosterrörelser varje dag, många gånger per dag.
 
 
Mamma:
Om ditt barn har lagt sig tillrätta kommer det kännas behagligare för dig, det blir lättare att andas och om du haft magbesvär kan det försvinna nu. Du kommer att uppleva ett ökat tryck nedåt och du kan känna stickande eller pirrande känslor i bäckenet, en del kvinnor beskriver det som små elektriska stötar. Det är helt ofarligt. Dina aktiviteter påverkar barnet, när du äter, om du sitter, ligger eller går känner barnet av det. Även ljud från yttervärlden påverkar ditt barn. Försök att ha en vilostund varje dag. Lyssna gärna på avslappningsövningar. Ju mer avslappnad du lyckas vara under och mellan dina förlossningsvärkar desto bättre kommer din livmoder att arbeta. Så det är bra att börjar öva avslappning redan nu.
 
Pappa:
Nu har säkert både du och din partner stora förväntningar inför förlossningen och det är lätt att fokusera på detta eftersom det är en spännande tid ni får tillmötes. Men det kan även vara värt att prata om tiden efter förlossningen. Läs gärna böcker och förbered er tillsammans på livet efter barnets födsel så att den första tiden blir så lätt och positiv som möjligt.
 
 
Såhär känner jag:
Jag säger det igen, det känns nästan oförsäkmt bra. Visst, även om jag inte på långa vägar har lika ont som när jag väntade Jolie, så är jag inte heller helt smärtfri heller, verkligen inte. Men om man jämför, då känns det nästan oförsämt bra. Jag känner av fogarna näst intill hela tiden nu, och drar jag ett varv med dammsugaren så känns det i ryggen efteråt. Men verkligen inte som förra gången. Jag är trött, hela tiden. Jag behöver verkligen vila om dagarna för att orka alla vakna timmar på dygnet. Har två gånger känt av den där stickande, borrande känslan ner i bäckenet. Men jag upplever faktiskt inte graviditeten tung eller jobbig alls just nu. Det här med att det är svårt att andas i vissa sittlägen, det har jag inte märkt av alls. Jag tackar verkligen mig själv att jag tränade mycket innan jag blev gravid igen, och även mer än första halvan. Nu håller jag mig till promenader, men det känns underbart att kunna vara såhär rörlig så långt in i graviditeten. Rörelser och samandragningar känner jag av flera gånger om dagen.
RSS 2.0