Kolmården 31/7

Denna dagen har jag längtat efter! Vi har sagt hela semestern att detta året ska vi åka till Kolmården, men så har vi inte kunnat bestämma oss för när, eftersom man vill ju helst inte att det ska regna när man är där. Men nu äntligen!  Jolie's farmor, farfar och farbror med flickvän följde även med. Så nu kommer det en hel drös med bilder från våran dag på Kolmården :)
 
 
 
Löjlig mamma Jolie har som tyckte det var läskigt att åka Safari, haha, men hon däremot tyckte det var superspännande!
 
 
Unga apor som lekte för fulla muggar i den där lekställingen. Fick dom på film, så himla roligt!
 
 
 
 
Åker "Farmors dunderhonung". Jätteroligt tyckte både Jolie och mamma! :) Synd det bara va så lång kö annars hade vi nog åkt fler gånger!
 
"Skalmans bilar" var en höjdare också, Jolie körde såklart och mamma & farmor åkte med. Hon blev däremot ledsen när det var slut, hon ville köra meeer ;)
 
 
 
När vi kände oss nöjda inne på Kolmården gick vi till Tropicariumet utanför för att titta på alla dess reptiler och fiskar. Men jag tyckte nog de små aporna var sötast! Snacka om att det ömmade i kroppen sen när vi väl kom till bilen. Stackars gravida kvinna, haha. Ischias på båda sidor värkte hela vägen hem och huvudet bultade.. Men så är det ju. Dagen överlag höll sig ifrån smärtor så det är jag tacksam för! Trodde jag skulle ha ont o behöva stanna hela tiden, men det gick jättebra! Otroligt bra dag, och jag kan inte avgöra vem som var lyckligast - jag eller Jolie, hihi :)

Magen vecka 28

Då vart det en ny vecka, vilket betyder en ny magbild. Denna veckan är det vecka 28, så 12 magbilder återstår, förhoppningsvis. Vi hoppas ju såklart att bebisen är lika punktlig som sin storasyster som föddes på beräknad dag :) Men det kan man ju aldrig veta. Kan ju bli tidigare och senare. Bebis kommer när den är redo ♥ Men vi längtar så!
 
 
Spetsig är den allt nuförtiden, haha. Märks ju att magen växer uppåt, eller så. Men blir ju spännande nu när denna växtspurt vecka 28-32 sätter fart ;) Nästa jämförelse med Jolie i magen blir i vecka 30 har jag tänkt mig.

Vecka 28

Idag går vi in i vecka 28, 27+0 och det är 90 dagar kvar till BF. ♥ Om en vecka så går vi in i tredje och sista trimestern, galet vad detta har gått fort!
 
Bebis:
Barnets totala längd är nu ca 35cm och det väger mellan 1,1kg och 1,23kg denna veckan. Barnet har vid det här laget vant sig vid din röst, fortsätt att prata med och sjunga för det.
 
 
Mamma:
Det är en kraftig tillväxtperiod mellan vecka 28-32. Livmodern fortsätter att växa och du kan känna tryck upp mot bröstkorgen. Det kan vara en lite obehaglig känsla. Barnet är livligt i magen och kan ibland hindra dig i din nattsömn. Försök att bulla upp ordentligt med kuddar mellan knän och under magen för att hitta en så avslappnande sovställning som möjligt. Nu är det dags at gå på föräldrautbildning, prata med din barnmorska.
 
Pappa:
Din partner kan tycka att det känns jobbigt under den här perioden. Påminn henne gärna om hur mycket hon betyder för dig och hur härligt det ska bli att få ett gemensamt barn.
 
 
Såhär känner jag:
Bara de senaste dagarna har jag börjat känna av både fogar, rygg och mycket sammandragningar. Inte hårda eller så så det gör ont. Men de märks. Och fogarna blir som sagt mer o mer påtagliga. Vissa rörelser är inte att leka med. Ryggen är otroligt trött framåt kvällarna och när jag vilat en stund o ska ge mig iväg igen så tar det emot lite. Men visst än kan jag verkligen inte klara, även fast magen redan nu börjar kännas tung. Det ska mycket till på dessa 12 veckor som återstår. Tryck mot revbenen känner jag även av och när jag promenerar så stramar det ganska mycket i magen, vilket är ganska obehagligt. Men två jobbpass återstår denna veckan sen har jag två veckors semester igen, det ska bli skönt! 
 

Busfabriken Linköping

Ännu en dag med utflykt! Idag bar det av mot Linköping för att testa på deras Busfabrik, liknanade Leos Lekland, och det vart väl helt okej. Tycker däremot att det lämpade sig mot större barn, det var väldigt mycket klättra och "krångel" för att kunna ta sig till rutschkanorna. Men Jolie var överlycklig ändå! Studsmattor fanns det ju massor av och det älskar hon. Avdelningen för de mindre barnen var visserligen lite större än på Leos hemma, så det var en fördel. Här kommer lite bilder ialalfall :)
 
 
Efter vi varit på Busfabriken så åkte vi till Gamla Linköping för att handla i Cloetta butiken, det går ju bara inte att missa, haha! Sen var vi inne på Fenomen Magasinet och strosade lite runt där. Gick en bit vid Valla men det sträckte så himla mycket i magen så vi vände. Men det vart en lyckad dag verkligen! Så himla mysigt att komma iväg o göra något annorlunda än att bara vara hemma.

Växjö Äventyrsbad

Jag vaknade upp och var jätterastlös, och vädret skulle inte vara det bästa heller, så vi stryde bilen mot Växjö för att testa på deras Äventyrsbad. Det skulle visst vara ett utav de bästa i Sverige, så varför inte testa? Och visst var det roligt! Jolie älskar att bada och det gör även hennes pappa, så det vart ett lyckat besök!
 


 Tyvärr lyckades jag ju inte ta några bilder inne i badet, men jösses vad roligt Jolie hade :) Efter badet åkte vi till shoppingcentret Grand Samarkand för lite mat och shopping. Jag fick med mig en topp och två tights till Jolie, men självfallet inget åt mig själv. Big mama här tycker det känns onödigt att handla när man ändå bara blir större ;) haha

Tabergstoppen

Nu börjar våran gemensamma semstern snart lida mot sitt slut, och eftersom det aldrig blev att vi åkte till Båstad sen igen så kände jag att jag ville ha något att göra nu de sista dagarna. Så idag blev det en tripp till Tabergstoppen för lite fika :)
 


Magen vecka 27

Här kommer veckans magbild, för vecka 27 idag 26+0
 
 
Haha, ser nu att linnet blivit lite väl uttöjt sedan förra graviditeten! Menar då alltså att byxorna syns igenom, haha. Menmen, kanske ett tecken på att köpa nya linnen när denna graviditeten är över. Om magen nu då, den växer ganska sakta tycker jag. Inga mer synliga bristningar än de som kom av förra. Hoppas på att slippa fler. Annars tycker jag att magen synar mer blodådror denna gången. Men minns inte riktigt hur det var. Känns inte riktigt så tung än, antingen för att jag faktiskt "bara" är i vecka 27 och det tillkommer ju mycket mer innan jag är klar, eller så är det helt enkelt att jag tänker tillbaka på hur jag var för 2 år sedan, alltså i vecka 38 och sådär lagom sprängfärdig, haha. Helt otroligt att det om två veckor är exakt 2 år sedan jag gick igenom min första förlossning, min älskade dotter kom till världen och snart ska jag göra det igen. Galet!

Vecka 27

Ännu en vecka har gått, så nu går vi in i vecka 27 (26+0) och det är 97 dagar kvar till BF ♥ Vi är alltså nere på tvåsiffrigt och det känns hur bra som helst!
 
Bebis:
Från vecka 27 och framåt anges barnets totala längd istället för huvud till stjärt som tidigare. Barnets totala längd är nu ca 34 cm och det väger mellan 950g till 1075g denna veckan. Huden skyddas och får näring av ett lager fosterfett/vernix. Barnet samlar på sig allt mer underhudsfett men huden är fortfarande för stor i förhållande till barnets kropp. Barnet suger ofta på tummen och ögonfransarna är fullt utväxta.
 
 
Mamma:
Du har kommit långt nu, andra tredjedelen av graviditeten är snart förbi. Nu ska du ansöka om ev. graviditetspenning. Många faktorer avgör din mages storlek, barnets tillväxt, din kroppsbyggnad, längd, vikt, om du fött barn tidigare och om du är svullen på grund av att du samlar på dig vätska.
 
Pappa:
Vid den här tidpunkten brukar den blivande mamman må som allra bäst. Ta därför vara på tillfället och gör saker som ni tycker är roliga. Gå på bio, träffa vänner och börja planera vad ni behöver till er kommande bebis.
 
 
Såhär känner jag:
Jag har hittills varit väldigt beskonad på smärta och det är jag tacksam för. Men har denna veckan börjat känna av i revbenen när jag sitter på ett visst sett. Magen börjar smått kännas tung och sitter jag på sidan i soffan måste jag bulla upp med filt eller kudde, likadant i sängen. Det sträcker även mycket i magen om jag har ett högre tempo än vad jag borde när jag går eller rör på mig. Märks att man inte kan vara fullt lika aktiv som man var innan. Sammandragningar känner jag av varje dag, endel dagar fler än andra, men de är än väldigt svaga. Om jag tex går i skogen där det är mycket upp & ner, så känner jag svagt i fogarna med. Men än kan jag verkligen inte klaga på smärta! Annars rullar det på bra! Jolie blir mer och mer intresserad av magen, hon vill nästan varje kväll att jag drar upp tröjan så hon kan klappa & gosa med magen :) säger "bebis där inne, flicka eller pojke" hihi ♥ Mycket liv där inne är det med! 

25 veckors - kontroll

Igår var hela lilla familjen på kontroll hos barnmorskan. Tyckte det var mysigt att både Andreas och Jolie kunde följa med när vi ändå har semester :) Tog prover, blodtryck, vägde, mätte magen och lyssnade på bebis hjärtljud ♥ Först hittade hon bara mitt hjärtslag, men sen tillslut fick vi höra det ticka på så bra! Jolie lyssnade intressant på vad det var som lät. Att det är hennes lillebror eller lillasyster där inne är helt makalöst att tänka :) Enligt vikterna jag tagit hos bm så har jag gått upp 9kg redan.. Usch det har dragit iväg lite nu känner jag. Efter semester måste jag verkligen hålla igen mer om jag ska slippa hamna på 24kg som med Jolie.
 
Hur som helst här kommer gårdagens kontroll, i vecka 25 som bm säger, när jag gått 25+2 så säger ju jag egentligen vecka 26. Menmen ;)
 
Datum 1-apr 17-juli
Vecka 8 25
Vikt    
Symfys   24cm
Hb 128  
Blodsocker 4,7 5,7
Urin ua  
Blodtryck 129/78 116/65
Fosterläge    
Rörlif/fix    
Hjärtslag   146
 
SF måttet var 1 cm mindre än med Jolie i denna veckan, kanske beror på att magen än är mer slapp, haha. Men vi får se hur det artar sig. Med bebis denna veckan låg hjärtslaget på 146 och med Jolie låg det på 152. Lite roligt o se sen om det blir något mönster. Jolie hade relativt höga hjärtslag. 

Båstad 16/7

När vi vaknat och ätit frukost i Varberg, och vi ändå var i "närheten" så styrde vi bilen mot Båstad, där Andreas föräldrar och ena bror var. Tanken var att vi skulle åkt hem och sen tillbaka imorgon fredag för att själva stanna där ett tag. Men för att nyttja solen och dagen till fullo så åkte vi dit för att börja med att stanna över dagen. Blev dock inte mycket mer än att kolla läget på campingen, titta lite i stan och äta lite mat. Sen åkte vi hemåt igen. Men ändå en bra dag :)
 
 
Jolie vart övelycklig över att det fanns en studsmatta där på campingen, som sagt så älskar hon att hoppa! Tog inte så mycket bilder under dagen där faktiskt. Och när vi kom hem nu ikväll och funderat lite så blir det inte att vi åker till Båstad imorgon redan igen. Det har blivit så mycket bilåkande de senaste dagarna nu, så vi väntar lite över helgen och ser om vi kanske åker på söndag eller måndag istället. Låta "barnen" vila lite från bilåkande.

Varberg 15-16/7

Efter vi kommit hem från Gränna och Visingsö vart det bara till att packa väskorna och sova. Sen bar det av mot Varberg, där mina föräldrar åkt med husbilen för en liten minisemester. Så vi kom dit och smällde upp tält för att stanna över natten. Kom på förmiddagen så blev lite mellanmål/lunch. Resten av dagen bestod av massa bus med Jolie och resturangmat på eftermiddagen. Men bilderna får tala för sig!
 
 
Det var spännande när tältet väl kom upp, tyckte både Diezel och Jolie
 
 
 
 
Här har vi en tjej som älskar att hoppa!
 
... och köra morfars husbil ville hon göra med, busan!
 
Jolie somnade gott efter en dag med mycket lek! Så vi andra startade grillen för lite körv, mums!
 
Under kvällen tittade jag, Andreas & Jolie på en trollerishow med, men hade inte med mig kameran då. Vart himla roligt faktiskt, men Jolie var nog lite för liten för att förstå allt. Hon tyckte det var roligt när de trollade fram fåglarna, men annars förstod hon nog inte så mycket. Väldigt mysig liten minisemester med mormor & morfar :)
 

Magen vecka 26

Här kommer en bild för vecka 26, idag 25+0
 

Vecka 26

Nu har vi kommit in i vecka 26, 25+0 och det är 104 dagar kvar till bf ♥
 
Bebis:
Barnet är ca 23 cm långt mellan huvud och stjärt och väger mellan 810g och 930g denna veckan. Barnet kan andas in och ut och tränar sig genom att fylla lungorna med fostervatten. Ögonen är färdigbildade. Barnet reagerar med högre puls när de hör ljud, det börjar även reagera på beröring runt denna veckan.
 
 
Mamma:
Magen växer rejält och en del kvinnor får hudbristningar, sk. stirae gravidarum, som ser ut som blåskimrande linjer. Hudbristningarna beror sannolikt på hormoner och det hjälper inte att smörja in magen med dyra krämer eller oljor. Ofta kliar det rejält om huden brister, du kan lindra med en mjukgörande kräm. En del kvinnor får även bristningar på brösten, låren och stussen. Hudbristningarna kommer blekna då du inte längre är gravid. Blodcirkulationen tar hand om den ökande mängd vätska som finns i kroppen vilket gör att hjärtat och dina njurar jobbar extra hårt. Det är dags att boka in dig/er på mödravårdcentralens föräldrautbildning om ni inte redan har gjort det.
 
Pappa:
Tänk på att regelbunden motion är bra för både dig, den blivande mamman och barnet. Föreslå gärna att ni går ut en promenad tillsammans eller att ni utför någon annan fysisk aktivitet som inte är allt för krävande.
 
 
Såhär känner jag:
Det känns som jag börjar vanka fram nu, men ändå inte så som jag vet hur det är på slutet. Ischias i skinkan strular fortfarande, den högra är kvar lite sedan jag var gravid sist, men mest i den vänstra för denna bebisen.. Galet störande. Men inget som om det vore ryggont eller fogarna. Njuter så länge jag slipper smärta! Det är fullt ös där inne nu imellanåt, syns utanpå magen och bebisen har även börjat hicka :) Kissar som en tok och värre blir det väl. Vissa dagar har jag en extrem längtan efter bebis ♥ Angående bristningar så har jag inte synat några nya för denna graviditeten. Massor finns ju kvar sedan förra, men de är inte så värst synliga. Däremot har jag sett mer att blodårderrand visar sig tydligt över magen. Det minns jag inte syntes på samma vis med Jolie. 
 

Gränna/Visingsö 14/7

Mysig utflykt till Gränna och Visingsö med Saga och hennes familj. Började med lite mat på resturang i Gränna, sedan åkte färjan över till Ön för att busa massor på Leklandet där. Flickorna tycke det var himla spännande på den stoora båten och Leklandet vart helt klart godkänt! Här kommer det en hel drös med bilder som sammanfattar våran dag :)
 
 
 
Griståget var riktigt roligt tyckte Jolie & Saga :)
 
 
Här åker de kana ner för hoppborgen med sina pappor, lite läskigt först, men superkul sen!
 
Sen fick mammorna åka karusell, haha ;)
 
Vi skippade Remmalaget då minsta turen var på 1 timme. Så vi klappade hästarna istället :)
 
 
Vad jag älskar er! ♥
 
Spännande på färjan!
 
Väl tillbaka i Gränna igen så gick vi självklart för att köpa lite polkagrisar. Går ju inte åka därifrån tomhänt, haha! Riktigt mysig dag och en perfekt start på semestern. 
 

Gravidbox från Babyproffsen

När vi väl var på Babyproffsen och köpte skötväskan innan, så passade jag på att hämta ut den första gravidboxen. Så jag tänkte visa vad detta året har att erbjuda, var lite rädd att det skulle vara exakt samma som när jag var gravid 2013. Men det var det inte :)
 
 
 
* Två blöjor från Pampers
* Hakklapp från BabyEAT
* Dregglis från TryggHansa
* 0-6 månaders napp från Esska
* Vi Föräldrar tidning
* BABY Magazine tidning
* Kronans vagnar katalog
 
Så lite skoj vart det ju där i iallafall. Kommer att komma fler gravidboxar framöver, Gratis är ju alltid gott, haha ;) Nu när det börjar finnas mer och mer bebis saker i hemmet här så längtar man ju ännu mer! ♥

New in

Sov ett par timmar efter jobbnatten idag och sen drog vi till Jönköping. Perfekt första dag på semestern. Lite lugn start sådär :) Var på jakt efter den omtalade godnattsagan "Kaninen som så gärna ville somna" och äntligen hittade jag den! Vår dotter har varit hopplös att söva på kvällen i över en månad nu, om inte mer. Så jag tänkte det kunde vara värt att ge den en chans iallafall. Och funkar den inte så får man ju testa senare när hon blivit lite större. Hon är ju trots allt inte jätteintresserad av att lyssna på längre sagor annars. Men vi får väl se om den har någon magisk effekt som många föräldrar uttalar sig om ;) haha.
 
Första försöket blir ikväll nu då, så jag ska uppdatera er hur det går!
 
 
Sen fick det faktiskt följa med en ny skötväska hem! Den jag köpte på Gekås när vi väntade Jolie, ja den gick ju sönder nästan direkt och dessutom var den alldeles för liten. Så jag tyckte bebisen och Jolie kunde få en ny :) Har tidigare suktat efter den exclusiva från Emmaljunga, i läder, men den skulle inte komma fören slutet av September isåfall. Men efter att ha funderat lite så kom vi båda fram till att denna sportversionen från Emmaljunga matchar våran vagn mycket mer :) billigare dessutom, så det vart ju bättre, och den kunde följa med hem direkt!
 
När jag sen kunde hänga den på vagnen så kändes det inte mer rätt! Matchade jättebra och den rymmer jättemycket :) så jag är redan supernöjd, utan att ha börjat använda den än. 
 

Nyfunnen vän

Andreas jobbarkompis fick en dotter 3 månader efter oss, och än har vi inte tagit oss tid till att träffas. Men först idag, när flickorna snart blir 2 år, så kom de hit så de kunde leka lite tillsammans i Stadsparken. Lite halvblygt och tillbakadraget till en början med efter ett tag släppte det :) Systemkameran hängde med idag med, men lyckades bara fånga en bild på dom tillsammans.
 
"Ja-ill åka hana" är något som tjatas ofta om hemma, det och gunga är stora favoriten!
 
Brum! Roligt att köra bilen i Stadsparken med sin nyfunna vän Alicia :)
 
Efter buset i parken, med lite paus för glass & smörgås i solen. Så tog vi även en lunch tillsammans på Asia Palace. Jolie fick som vanligt köttbullar, hennes favorit, så det går alltid hem! Jag tog en kyckling planka, helt okej god, men självklart slår det inte Sandsjöbadens. Andreas tog entrecot med pommes. Helt klart en lyckad dag och jag hoppas vi kan finna tid att ses lite fler gånger framöver :)

Åsens By

Förra veckan började Jolie sitt sommarlov, då hjälpte svärmor till när vi (jag) jobbade. Denna veckan var det min mammas tur att hjälpa till. Tråkigt nog så vart det dåligt väder mesta dels av veckan, för de hade nämligen tänkt ta med Jolie till Åsens By. Men eftersom vädret styrde så bestämde vi istället för att åka idag när jag ändå var ledig, så fick jag följa med oxå. Även min syster med familj och våran morfar följde med. Riktigt mysigt ställe!
 
För en gångs skull tog jag med mig systemkameran! Jag  m å s t e  verkligen bli bättre på att använda den mer. Klart att bilder finns det ju tusentals på av Jolie och vår vardag, för mobilen har man ju alltid nära till hands. Men det blir ju så mycket bättre bilder med systemkameran. Så skärpning! Haha
 
Jolie vart helt till sig när hon äntligen fick se hästar! // Spännande att titta på tupparna & hönsen
 
Jolie tittar på fåren tillsammans med morfar
 
"Titta bäää!" Sa hon gång på gång till morfar // Mata kaninerna var himla roligt oxå :)
 
Grisarna var roliga att titta på när de fick mat, nomnom sa dom. // Lille Oliwer gillar ugglorna som jag virkat åt honom :)
 
Både Dexter och Jolie tyckte det var så roligt att mata kaninerna, så vi gick tillbaka en gång till.
 
Även Diezel vart intresserad av kaninerna, superglad när han fick nosa lite :) hihi
 
Det var som sagt en väldigt bra dag. Himla mysigt ställe! Vi lyckades pricka in rundvandringen när de skulle mata djuren. Jätteroligt tyckte vi alla. Jolie som älskar djur hade riktigt roligt. Efter rundvandingen tog vi oss en fika innan vi tog vägen förbi hästarna igen och ner till bilen. Hit får vi verkligen åka fler gånger! Och se till så pappa Andreas får följa med oxå, som jobbade idag. Men nu äntligen står det semester på schemat! Jag har natten imorgon kvar sen är det min tur med. Efterlängtat! ♥

Godkänt

Igår fick jag brev hem från försäkringskassan. Beslutet om gravidpenningen blev godkänt, vilket menas att den 28 augusti går jag hem i väntans tider! ❤️

Ska bli otroligt skönt faktiskt. Även om jag blivit beskonad smärta denna graviditeten hittills, om man inte räknar med det konstanta illamåendet de första 17 veckorna.. Så är det ändå skönt, kommer sakna jobbet men det är så mysigt att få gå hemma o boa sig lite :) och få mer tid med min älskade Jolie. Kommer visserligen ha henne 15 timmar på förskolan. 9-14 tis, ons, tors till en början. Känner jag sen att jag behöver henne där mer mot slutet av graviditeten så lägger jag på dagar, mån till en början kanske och sen både mån & fre. Ja vi får se hur det blir :) känns lagom med 15 timmar att börja med iallafall, det är ju ändå de tiderna hon kommer gå sen när lill-syskonet kommit ❤️



Så idag firade vi med pannkaks-lunch :) nöjd dotter som alltid får hjälpa till när jag lagar mat eller bakar. Min duktiga lilla hjälpreda :) magen ser för övrigt galet spetsig ut uppifrån, haha!

Att gravidpenningen blev godkänd menas att jag har totalt 9 jobbpass kvar. Har natten nu på lör-sön, sen två veckors semester, jobba en vecka, två veckor semester till och därefter enbart 3 pass. Galet egentligen. Hoppas verkligen på lite bättre väder med! Så tråkigt när det ska regna i mängder och sen vara fint för att regna igen.. Usch. Men semestern är välkommen i vilket fall :) 

Magen vecka 25

Tar nog tillbaka att det står stilla, för nu känns magen ganska stor. Men jag vet ju att är mycket kvar ;) Nu ligger vikten på +8kg och måttet +12cm. Idag kommer även en ny jämförelse för denna och förra graviditeten.
 
Gravid med tvåan vecka 25
 
1 . Tvåan vecka 25 till vänster. // 2 . Jolie vecka 25 till höger

Det är ju inte superstor skillnad, men det känns ändå som den är lite större denna gången. Naturligtvis är den fortfarnade mer slapp i nedre delen nu än vad den var då, då vart den ju jämn & fin :) haha. Men det har faktiskt börjat tämja åt sig lite där nere. Alla bristningar från förra gången är ju kvar, dock inte alls röda och kan inte påstå att de är så himla synliga heller. Eller så är det att jag är så van vid att se dom nu att jag inte tänker så värst på det. Med Jolie hade jag precis börjat få brisningar på bilden, men jag har inte upptäckt några nya hittills iallafall.
 
Nästa jämförelse blir nog i vecka 30. Gissar på en växtspurt här nu snart, så det blir verkligen spännande o se vart detta slutar! ♥

Vecka 25

Ännu en vecka har svischat förbi, påminns hela tiden om hur fruktansvärt snabbt tiden går. Nu har vi gått in i vecka 25, idag 24+0 och det är 111 dagar kvar till bf ♥
 
Bebis:
Barnet är ca 22cm långt mellan huvud och stjärt och väger mellan 680g och 790g denna veckan. Barnet kan ligga så att det trycker på urinblåsan vilket gör att du måste gå på toaletten ofta. Navelsträngen är tjock och elastisk, den innehåller två artärer och en ven. För att förhindra att blodkärlen trasslar ihop sig så ligger de inbäddade i en geléaktig massa, sk. Wharton's jelly. Mot slutet av graviditeten är navelsträngen ungefär lika tjock som en tumme och mellan 50-80 cm lång. Barnets permanenta tänder bildas, de kommer fram sen när de tappar sina mjölktänder.
 
 
Mamma:
Allt eftersom magen växer känner du succecivt livmoderns tygnd. Det är inte ovanligt att få ont i ryggen, kramp i benen och tryck mot bäckenbotten. Vadkramp kan ibland avhjälpas med stretchövningar. Du kan också börja bli rejält svullen om fötter och anklar. Det beror på att graviditetshormonet progesteron för att motståndet i blodkärlens muskulatut minskar viket kan leda till svullnad eller sk. ödem på fötter och underben. Pröva gärna att använda stödstrumpor och på att röra dig lite extra varje dag.
 
Pappa:
Om du lägger örat mor din partners mage där du tror bebisen har sin rygg kan du kanske höra fostrets hjärtljud som slår betydligt snabbare än mammans hjärta. Det kan ta tid att hitta rätt position men ha tålamod. Ett fosters hjärta slår med ca 110-160 slag per minut.
 
 
Såhär känner jag:
Denna bebisen är expert på att sparka sin mamma på urinblåsan! Allra helst sådär tidigt på morgonen, när man redan vaknar och är fruktansvärt kissnödig. Väldigt snällt, haha! Upplever verkligen skillnaden på sparkar mot med Jolie, eftersom moderkakan ligger i framvägg denna gången så känns det verkligen som att sparkarna är mer dämpade. Men det är fullt ös där inne ibland! Det känner ju jag, men inte fullt lika synligt/känsligt utåt. Kanske får smaka på sparkar och slag mot revbenen denna gången då, Jolie vart väldigt snäll med det. Svullnaden har börjat göra sig sedd på fötterna. Än inte så mycket och bara de dagar det är riktigt varmt. Vid promenader börjar det spänna i nedre delen av magen, ingen sammandragning, utan att ligamenten sträcks. Det går över när jag vilar efteråt, men är ju lite obehagligt imellanåt. Tänker däremot inte sluta promenera för det. Fredag nästa vecka (17/7) ska vi äntligen få höra bebisens hjärtljud hos barnmorskan, så underbart! ♥
 

Läste om hur jag kände i vecka 25 med Jolie, då hade ryggontet börjat och smärta vid revbenen när jag satt i ett visst läge. Märker nu att jag än blivit beskonad smärta hittills. Vill du läsa inlägget kan du göra det HÄR.

Härliga dagar

Så underbart med sol & värme! ☀️ även om jag har jobbat så har jag kunnat va ute som mycket som det bara går. Lilla älsklingen var överlycklig när hennes pool fylldes upp hos farmor :) 


Nu är det bara en vecka kvar, sen har jag äntligen semester!

Lilla hjälpredan

I morse åkte jag & Jolie till Jysk och nästan hängde på låset för att vi skulle hämta ut en hallmöbel jag beställde förra veckan :) möter min kära faster som snällt hjälpte oss med allt. Väl hemma sen så började vi montera och självklart skulle lilla hjälpredan hjälpa till! :)


Hann med nöde & näpe klart tills Andreas slutade jobbet vid 12, stod och monterade ihop den sista korgen när han klev innanför dörren. Han som inte visste något blev ju överraskad, precis som jag önskat ;) här blev iallafall resultatet och jag är riktigt nöjd!


A slutade som sagt vid 12 idag, så härligt att få lite timmar tillsammans hela familjen eftersom jag jobbar nu ikväll. Så vi knatade bort till svärmor där det blev lite plaskande i poolen och mys i solen. Smällde upp Jolie's uv-tält med och det vart faktiskt mer poppis detta året än förra. Så det var ju positivt.


Olyckligtvis råkade Jolie sätta sig på en geting, så hon fick sig ett stick :( men lilla älsklingen var så duktig o satt i mitt knä medan vi plockade bort taggen och gjorde rent. Sved ett tag men det gick över ganska snabbt. Svullnade inte heller upp något så hon verkar inte vara allergisk iallafall och det är bra! Sen när hon lugnat ner sig lite fick hon vindruvor och jordgubbar, då vart det onda glömt sen :)

Nu är jag som sagt på jobbet. 16.30-21.30 idag. Har hängt utomhus fram tills en halvtimme tillbaka. Så skönt att slippa vara inne! Imorgon väntas vakennatt. Bara att bita ihop, en vecka kvar till semester! 

Potträning

I måndags var vi iväg o köpte ett gäng trosor till den snart tvååriga damen där hemma. Vi har tänkt ge potträningen en större chans! Tidigare har vi bara uppmuntrat till att sitta på pottan innan läggdags, någon morgon och sådär. Nu vart tanken att vi ska låta henne bara ha på sig trosor, och då helt enkelt få kissa igenom tills hon klickar att hon ska kissa på pottan, självklart med mycket uppmuntrande till att hon ska kissa på pottan om hon blir nödig.


Hur har det gått då?

Tja.. Att låta henne kissa "ner sig" i trosorna vart ingen bra metod för henne/oss. Efter första olyckan så blev det ingen större big deal av det, satte henne på pottan direkt efter och visade liksom "titta nu blev ju trosorna blöta" och uppmuntra till att kissa på pottan istället. Andra olyckan sprang hon till mig och sa "mamma, kissa golvet" återigen satte henne på pottan men hon bad om en blöja istället. Då fick hon det men blev den ledsen över att hon behövde kissa och vågade inte riktigt i blöjan. Bad själv om att få kissa på pottan och där kom det första kisset i pottan ❤️ superstolt mamma & superstolt dotter!

Men..

Efter dessa två olyckor med trosor inblandat så har hon sen blivit väldigt ledsen och förvirrad när hon ska kissa i blöjan. Förtvivlad och rädd för att det ska gå igenom. Och hon ska ju absolut inte bli rädd för att kissa i blöjan. Även när hon skulle bajsa så höll hon sig för rumpan och var jätteledsen, precis som att hon inte fick bajsa där.

Så vi har backat ett steg. Väntar med trosor och nu kör vi helt naket istället :) perfekt när det ändå är så varmt! Så varje morgon får hon vara naken, så länge hon vill och hon har själv sagt till när hon velat sitta på pottan. Dock inte kommit något, men ändå!

Sen när vi var hos moster & kusinerna idag så fick de springa nakna i trädgården, där & då frågade jag efter en stund om hon ville kissa på pottan. Då satte hon sig där utan tvekan och inom 30sek så kissade hon ❤️ så stolt mamma!

Så visst är vi på gång :) och nakenfis varvat med blöja och mycket uppmuntran funkar för oss. Sen får vi se hur länge det dröjer innan trosorna åker fram igen. Vart nog lite drastigt för lilla älskling. Lilla och lilla, hon känns helt plötsligt jättestor! Svårt att tro detta! Men ska man bli storasyster så kan man ju iallafall ha börjat med träningen. Sen hur lång tid det tar innan hon blir blöjfri det får vi se :)

Magen vecka 24

Här kommer en bild för vecka 24 idag 23+0
 
 
Nu har endel tröjor börjat bli korta runt om magen, haha som denna den når inte riktigt ner runtom ;) Nästa vecka, alltså i vecka 25, så tänkte jag lägga in en ny jämförelse mellan denna och graviditeten med Jolie i samma vecka
 

Vecka 24

Ännu en vecka har gått, nu är vi i vecka 24 (23+0)
 
Bebis:
Barnet är ca 21 cm långt mellan huvud och stjärt och väger mellan 565g och 665g denna veckan. De vita blodkropparna har börjat att bildas, dessa är till för att hjälpa barnet att bekämpa infektioner. Luftvägarna formas och lungorna fortsätter att utvecklas. Balansorganet i innerhörat har utvecklats. Skulle barnet födas nu finns det en liten chans att det skulle klara av ett liv utanför livmodern men oftast är lungorna inte tillräckligt utvecklade.
 
 
Mamma:
Du har kommit en bra bit i graviditeten och många känner sig lugnare och gladare. Fortsätt att röra på dig, det är bra för barnet och dig. Vattengymnastik och gravidyoga är populära aktiviteter blanda många gravida. Smörj gärna magen med olja eller någon annan mjukgörande. När du skrattar eller hostar kan du läcka lite urin, det beror på att bäckenbottenmusklerna börjar tänjas ut. Gör knipövningar dagligen, de hjälper dig att hålla tätt både under- och efter din graviditet.
 
Pappa:
Barnet är aktivt under den här perioden och ni kanske funderar på vilken kroppsdel ni känner på magen. Fråga er barnmorska eller läkare om han/hon kan känna hur barnet ligger. Barnet har fortfarnade gott om plats i livmodern och kan slå kullerbyttor inne i livmodern så det är inte alls säkert att barnet ligger likadant nästa gång ni besöker barnmorskan. Barnet brukar inte fixera sig förän mot slutet av graviditeten. Det allra vanligaste då är att barnet ligger med huvudet nedåt.
 
 
Såhär känner jag:
Det rullar på bra nu. Moderkakan ligger ju som sagt i framvägg så sparkarna är inte så värst hårda som de kanske borde vara vid denna tiden. Däremot ser jag ofta utanpå magen att det ploppar ut ibland, haha. Det blir väl bara mer o mer hoppas jag :) Känner av mycket i den falska ischias i rumpan, rätt irriterande när man knappt kan stödja på benet ibland.. Men det går ann, inte långt kvar till semestern! Även i ryggen börjar det smyga trötthets-smärta framåt kvällarna. Annars är jag pigg & glad! :)
 
RSS 2.0