Vecka 24

Ännu en vecka har gått, nu är vi i vecka 24 (23+0)
 
Bebis:
Barnet är ca 21 cm långt mellan huvud och stjärt och väger mellan 565g och 665g denna veckan. De vita blodkropparna har börjat att bildas, dessa är till för att hjälpa barnet att bekämpa infektioner. Luftvägarna formas och lungorna fortsätter att utvecklas. Balansorganet i innerhörat har utvecklats. Skulle barnet födas nu finns det en liten chans att det skulle klara av ett liv utanför livmodern men oftast är lungorna inte tillräckligt utvecklade.
 
 
Mamma:
Du har kommit en bra bit i graviditeten och många känner sig lugnare och gladare. Fortsätt att röra på dig, det är bra för barnet och dig. Vattengymnastik och gravidyoga är populära aktiviteter blanda många gravida. Smörj gärna magen med olja eller någon annan mjukgörande. När du skrattar eller hostar kan du läcka lite urin, det beror på att bäckenbottenmusklerna börjar tänjas ut. Gör knipövningar dagligen, de hjälper dig att hålla tätt både under- och efter din graviditet.
 
Pappa:
Barnet är aktivt under den här perioden och ni kanske funderar på vilken kroppsdel ni känner på magen. Fråga er barnmorska eller läkare om han/hon kan känna hur barnet ligger. Barnet har fortfarnade gott om plats i livmodern och kan slå kullerbyttor inne i livmodern så det är inte alls säkert att barnet ligger likadant nästa gång ni besöker barnmorskan. Barnet brukar inte fixera sig förän mot slutet av graviditeten. Det allra vanligaste då är att barnet ligger med huvudet nedåt.
 
 
Såhär känner jag:
Det rullar på bra nu. Moderkakan ligger ju som sagt i framvägg så sparkarna är inte så värst hårda som de kanske borde vara vid denna tiden. Däremot ser jag ofta utanpå magen att det ploppar ut ibland, haha. Det blir väl bara mer o mer hoppas jag :) Känner av mycket i den falska ischias i rumpan, rätt irriterande när man knappt kan stödja på benet ibland.. Men det går ann, inte långt kvar till semestern! Även i ryggen börjar det smyga trötthets-smärta framåt kvällarna. Annars är jag pigg & glad! :)
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0