Magen vecka 32

 
Här har ni magen för vecka 32, idag 31+0. Även om magen har en helt annan form än förra gången, och den länge känts större, så tycker jag nästan att den känns mindre nu ändå. Svårt att förklara. Men det kan oxå bero på att jag inte gått upp fullt lika mycket som med Jolie, jag är inte det minsta svullen och jag har väl helt enkelt inte lagt på mig så mycket extra hull som sist. Fortfarande väldigt spännande att se vart denna magen slutar, om det blir 130 cm omkrets som med Jolie. Och jag är sååå nyfiken på vem som gömmer sig där inne! Låt dessa 8 veckor gå fort! ♥

Vecka 32

Veckorna bara susar förbi! Idag går vi in i vecka 32, 31+0. Det är 62 dagar kvar till BF och totalt 77,9% har gått av graviditeten. Inte långt kvar nu! ♥
 
Bebis:
Barnets totala längd är nu ca 42 cm och det väger mellan 1,79kg och 1,95kg denna veckan. Barnets alla fem sinnen fungerar. Barnet sover stor del av tiden, under de vakna perioderna tränar barnet på att andas, röra på sig och öppna & stänga ögonen. De inre organen fortsätter att mogna och lugnorna förbereder sig inför den riktiga andningen.
 
 
Mamma:
Förvånas du av hur stor din mage kan bli? Din vikt ökar snabbare än någonsin nu. Vila så ofta du kan. Från vecka 32 kan du söka graviditetspenning om du har ett fysiskt påfrestande jobb, prata med din barnmorska.
 
Pappa:
Tänk på att försäkra ert barn. Det finns flera företag som erbjuder gravidförsäkring eller "vänta-barn-försäkring" som gäller under graviditeten, förlossningen och barnets första sex månader. En barnförsäkring tecknas först då barnet är fött.
 
 
Såhär känner jag:
Tröttheten har kommit tillbaka som en smäll på käften. Dock så vet jag att jag slarvar med mina järntabletter, så det kan ju vara en faktor. Nu återstår bara 2 arbetspass, idag och imorgon. Sen går jag hem i väntans tider. Det ska bli skönt och jag känner att det är en fördel att jag valt att ha Jolie på förskolan 15 timmar så jag kan vila lite mitt på dagen. Magen har nu börjat klia, vilket den inte gjort innan och med Jolie kliade den hela tiden. Så har börjat smörja med olja igen. Gissar att det är en växtspurt just nu. Fortsätter att ha sammandragningar men de är än smärtfria. Känner ingen smärta i ryggen, fogarna märks av ibland men jösses vad jag är tacksam för denna lilla smärta jämfört med när jag väntade Jolie! Hoppas verkligen det fortsätter såhär hela tiden. Är en underbar känsla att kunna komma ut på promenad varje dag istället för att sitta som en säck potatis i soffan hela dagarna. 

Magen vecka 31

Här har ni magen för vecka 31, idag 30+0
 
 
Magen är fortfarande aningen slapp i nedre delen, börjar tveka på om det kommer spänna till sig över huvudtaget, haha. I sin helhet är den också väldigt mjuk, känns inte alls så spänd som den var med Jolie, men vi får väl se hur det artar sig de sista veckorna. När jag står upp är det som en spetsig kula i övre delen, men när jag ligger ner så sjunker den ihop rätt mycket. Kanske därför SF måttet ligger på mindre än med Jolie. 
 

Vecka 31

Idag går vi in i vecka 31, 30+0. Det har gått 75,4% av graviditeten och det återstår 69 dagar till BF. ♥
 
Bebis:
Barnets totala längd är nu ca 40cm och det väger mellan 1,6kg och 1,76kg denna veckan. Barnet behöver nu i princip bara gå upp i vikt. Alla organ är snart färdigutvecklade, lungorna är det organ som blir färdigt sist. Barnet har ofta ögonen loonanär det är vaket och aktivt, och blundar när det är passivt och sover.
 
 
Mamma:
Kroppen förbereder sig på förlossningen och på den kommande tiden som förälder. Du kanske sover sämre, vaknar ofta och har svårt att koncentrera dig. Ju närmre förlossningen du kommer, desto mer vänder du din uppmärksamhet mot ditt ofödda barn, man blir introvert och börjar den mentala förberedelsen. Är du intresserad av profylax är det hög tid att boka en kurs.
 
Pappa:
Har ni funderat över vilket sjukhus ni vill föda på? Många föredrar den klinik som ligger närmast eller som mödravårdcentralen rekommenderar. Många blivande mammor känner av ryggsmärtor eftersom barnet väger allt mer. Som partner kan du lindra smärtan genom att ge massage.
 
 
Såhär känner jag:
Återigen ska jag vara tacksam för den otroligt lilla smärta jag än behövt erfara denna graviditet. Jag har märkt att när jag är ute på promenad helt ensam med Diezel till exempel, så får jag inte ont alls i fogarna. Däremot när jag går med en vagn eller rullstol på jobbet så kommer smärta i fogar och sträcker i magen direkt. Så det måste ju bero på att jag måste dra på extra vikt utöver det som är på min kropp. Sen trilskas jag såklart av ischias då & då men det är ju egentligen bara en skitsak, haha. Hoppas på att kunna promenera varje dag fram till förlossningen, sist med Jolie i magen så satt jag som en säl i soffan och inte gjorde ett smack. I övrigt är det fullt ös där inne, magen hoppar hit & dit ibland på kvällarna. Man får respons när man petar eller buffar på magen :) Börjat bli tröttare på kvällen nu, men jag har ju oxå en 2 årig dotter som startar dagen vid 06, vilket kan vara en utav faktorerna till tröttheten.

30 - veckors kontroll

I fredags var jag hos barnmorskan igen på 30 veckors kontroll. Tog blodtryck och stick i fingret, sen mäta magen och lyssna på hjärtslagen ♥ Så himla mysigt! Magen har en helt annan form än med Jolie, men den är inte fullt lika spänd som då, den är liksom mycket mer slapp så när jag står upp ser den större ut, men när jag ligger ner så sjunker den ihop lite, haha. Så SF måttet som ligger på 28 hade jag i vecka 28 med Jolie och nu är jag i vecka 30. Vilket tyder på att den är mindre, fast ändå inte. Ja det är så svårt att förklara!
 
Datum 1-april 17-juli 14-aug
Vecka 8 25 30
Vikt  -  -  -
Symfys   24 28
Hb 128   110
Blodsocker 4,7 5,7 7
Urin ua    0/1
Blodtryck 129/78 116/65 122/65
Fosterläge      
Rörlig/fix      
Hjärtslag   146 145
 
Men när hon la in alla resultat i datorn så låg jag exakt på normalkurvan för storlek på magen, så hon sa till mig att är det någon som påstår att jag är stor eller liten, då har de fel ;) haha. Hon tyckte även jag låg bra till med vikten, som än så länge ligger på +11kg. Annars så sas det inte så värst mycket. Jag tycker det flyter på så bra och jag har ju inte några jobbiga smärtor. Klart jag känner i fogarna men det är inget jag inte kan kontrollera. Vid den här tiden med Jolie låg jag som en säck potatis i soffan och inte kunde röra mig för ryggen. Nästa besök blir den 9 september och då kommer jag på dagen ha gått in i vecka 34. Känns verkligen inte långt kvar nu! Så snabbt som det gått hittills så.. Jösses!

Magen vecka 30

Här kommer även veckans magbild, denna vecka 30, 29+0, och som lovat blir det en jämförelse med hur magen såg ut med Jolie :)
 
Gravid med tvåan, vecka 30
 
1 . Tvåan vecka 30 till vänster. // 2 . Jolie vecka 30 till höger.
 
Magen är helt klart mycket högre eller spetsigare på något vis denna gången, större också tror jag. Förra gången hos barnmorskan när vi mätte SF så var jag 1cm mindre denna gången än med Jolie. Så blir spännande o se vad måttet ligger på nu på fredag. Som jag sagt tidigare så synas inga nya bristningar fortfarande och det känns inte som det kommer bli några fler heller, möjligtvis i slutet. Så det är bara sedan Jolie låg i magen och de är ju mycket blekare nu. Magen kliar inte heller så förbaskat mycket som det gjorde förra gången. Vet jag fick smörja flera gånger om dagen för det kliade så, men inte nu.
 
Ni får gärna säga vad ni tycker det är för skillnad :) Tycker ni den är större denna gången? Jag får se lite när nästa jämförelse blir, men några fler ska jag ju ändå hinna med, haha. 

Vecka 30

Nu har vi gått in i vecka 30, idag 29+0. 10 veckor återstår till det gyllene datumet, 72,9% är avklarat. Vi längtar efter dig! ♥
 
Bebis:
Barnets totala längd är nu ca 38 cm och det väger mellan 1,43kg och 1,58kg dena veckan. Barnets kroppsbehåring - lagunohår - börjar försvinna. Lite fjuniga strån kan finnas kvar när barnet föds med de försvinner efter några veckor. Barnet öppnar och stänger ögonlocken. Lungorna, muskler och hjärnan fortsätter sin utveckling och skelettet hårdnar än mer. En del barn börjar redan nu lägga sig med huvudet i bäckeningången. Du kan känna att barnets huvud pressar på mot bäckenbotten och även tydliga sparkar upp mot bröstkorgen.
 
 
Mamma:
All extra vikt som du bär upp påfrestar din tygg, tänk på hållingen. Dina lugnor tar upp ca 20% mer syre vilket kan göra att du känner dig mer andfådd. Barnet växer mycket nu, tänk på att äta bra mellanmål. Ibland kan du bli lätt illamående dessa veckor då barnet växer mycket och hormonpåslaget är stort. Det är helt normalt. Fortsätt att motionera i den mängd och intensitet som känns bra för just dig. Har du börjat planera när du ska sluta jobba? Om inte är det hög tid att göra det nu.
 
Pappa:
Nu är det dags att anmäla sig till den förlossningsförberedande utbildningen. Det finns även flera kurser som vänder sig till mamman, till dig eller till er båda. Många blivande föräldrar väljer att gå på en profylaxkurs för att få en så bra förberedelse som möjligt inför förlossningen.
 
 
Såhär känner jag:
Fogarna känns av hela tiden nu, ibland riktigt ont och nätterna blir värre, som inatt hade jag svårt att vända mig för det kändes så i fogarna. Annars har jag verkligen beskonats smärta i ryggen som jag hade med Jolie. Känner inte alls på samma vis som med henne. Ischiasnerven jäklas på båda hållen och det är så retligt! Men nu återstår det bara 5 jobbpass och jag hoppas jag ska ta mig igenom dom utan att få mycket mer ont. Sen går jag hem i väntans tider och behöver inte påfresta kroppen mer än vad som går. Sammandragningar fortsätter att märkas av flera gånger om dagen men känns inte så mycket. Det är så häftigt nu, man kan känna en liten fot eller hand stryka emot min hand under magen nu ♥ Och sparkarna är mer som en rullande känsla, men självklart lyckas jag aldrig få med det på film. Har tid hos barnmorskan på fredag, ska bli mysigt att lyssna på bebis hjärta igen :)

Magen vecka 29

Har inte jättemycket att säga om magen denna veckan. Det rullar på och jag tänker inte så mycket på om den växer mycket eller inte, haha. Däremot tänkte jag på häromdagen vad ofattbart lite magen har kliat denna gången. Men det är väl för den varit uttöjd en gång innan och därför inte brister på samma vis. För inga nya bristningar har gjort sig synliga än iallafall och det är skönt. Har ju redan tigermage från Jolie :)
 
 
 
Så här har vi magen vecka 29, (28+0). Nästa vecka blir det jämförelse med magen jag hade med Jolie, alltid lika kul att se hur det skiljer sig. Och allra mest spännande blir det ju att jämföra de sista bilderna innan förlossningen :) Går jag över tiden denna gången så kanske magen blir  ä n n u  större än sist, haha!

Vecka 29

Idag går vi in i vecka 29, vilket betyder att vi entrar den tredje och sista trimestern! 70,4% av graviditeten återstår, bara 83 dagar kvar till BF. Helt otroligt vad tiden susar förbi! ♥
 
Bebis:
Barnets totala längd är nu ca 37 cm och det väger mellan 1,26 kg och 1,4 kg denna veckan. Hjärnan och de inre organen fortsätter att utvecklas och barnet lägger på sig mera vikt. Barnet fortsätter att sträcka på sig och sparka men har inte lika mycket plats att röra sig på. Kroppen och huvudet är propertionerliga. Barnet kan kontrollera andning och kroppstemperatur, och är även känslig för ljus, ljud, smaker och lukter.
 
 
Mamma:
Du har gått in i gravidtetens tredje och sista trimester. Du kanske känner dig helt slut eller så mår du fantastitkst, det är mycket olika. Du kan känna ett visst obehag av att alla dina organ trängs undan av magen och barnet. Du kan även känna dig tung och trött i benen, vila mycket. Använd gärna stödstrumpor. Glöm inte mellanmålen. Skriv gärna ett förlossningsbrev, vilket är en bra mental förberedelse och är bra att ha med sig till förlossningen.
 
Pappa:
Under den här perioden är det bra om ni på allvar börjar planera inför den nya familjemedlemmens ankomst. Det kan handla om att inreda barnkammaren, köpa skötbord, vagga och spjälsäng. De flesta återförsäljare av barnvagnar har 12 veckors leveranstid så det är hög tid att beställa nu.
 
 
Såhär känner jag:
Ja det blir ju tyngre för varje vecka, men jag upplever mig än inte sådär trött och utmatt som jag var med Jolie. Har mer energi och vilja denna gången, så trots foglossning vid promenader så ger jag mig ändå ut, men i den takt som fogarna tillåter. Nu har jag ju semester i två veckor igen, vilket känns väldigt bra. Smärtorna kommer snabbare på jobbet, men efter semstern är det bara 5 arbetspass kvar så det ska jag nog fixa utan problem. Jag sover fortfarande helt okej på nätterna. Visst får jag gå upp för att kissa ett antal gånger, men jag har än inte problem med magen eller sovställning. Fick däremot kramp i vaden inatt, inte så värst behagligt. Sammandragningarna gör sig kända några gånger per dag, några lite mer obehagliga än andra. Men på långa vägar ifrån onda. Tycker ändå att det rullar på bra!
RSS 2.0