Vecka 38

20 dagar kvar till beräknad förlossning!!
 
Bebis:
Barnets totala längd är nu ca 48 cm och väger ca 3 kg i början av veckan och 3,17 kg i slutet. Graviditeten beräknas nu fullgången. Barnet ökar snabbt i vikt. Alla inre organ är färdigbildade. Om barnet ligger med stjärten eller fötterna först så erbjuds du kanske en yttre vändning. Får du värkar i denna vecka så förhindrar man inte förlossningen från att komma igång.
 
 
Mamma:
Den första mjölken som kommer ur dina bröst kallas råmjölk och är rik på näring och antikroppar. Den egentliga modersmjölken kommer igång två till tre dygn efter förlossningen med hjälp av bebisens aktiva sugande på brösten. Mjölken är fylld med näring och ger barnet ett skydd mot infektioner och stärker barnets immunförsvar. Många kan känna oro inför förlossningen, trötthet på grund av sömnbrist och en stor längtan efter att graviditeten ska vara över. Se till att få tid för dig själv. Sov eller vila så ofta du kan.
Du kan känna en stickande känsla i slidan när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten och ibland obehag när du sätter dig för snabbt på en stol. Du kan få en ökad mängd mjölkig flytning. Se till att ladda med kolhydrater i kosten. Förbered väskan som skall med till förlossningen. Kom ihåg att ta med din blodgruppering, HIV svar samt ev. övriga provsvar.
 
Pappa:
Nu kan barnet komma när som helst! Som parnet kan du hjälpa till med alla praktiska förberedelser. Se till att förlossningsväskan är färdigpackad med det nu kan tänkas behöva. Exempelvis hygienartiklar, sköna kläder och kanske kex eller något annat som ni tycker om. En del väljer ett par låtar tillsammans som används under förlossningen för att ge er båda energi. Kanske skulle detta kunna vara något för er också? Tänk på att vi föder med alla våra sinnen. Viktigast av allt - glöm inte kameran!
 
 
Såhär känner jag:
Inget är som i väntans tider.. Eller vad är det man brukar säga? Vi båda känner oss galet otåliga nu, och det känns som att semestern går bara ut på att vänta o vänta. Läste på Liberos sida om vecka 38, där stod det att enligt forskning är det genetiskt bestämt hur länge bebisen tillbringar sin tid i livmodern. Alltså att det beror på föräldrarna. Jag föddes för tidigt (v33) och Andreas föddes på exakt bf. Vågar man då önska lite att man kanske har en viss chans att slippa gå över tiden?? Hur som helst hade det varit väldigt roligt om bebis ville komma ut snart! :) Men 20 dagar kvar, och skulle vi ha sån otur att gå över, så har vi ändå bebis hos oss inom 5 veckor. Känns iaf lättande att man inte kommer vara gravid för evigt, haha. Inga direkt nya känningar denna veckan.
 
Idag är det dags för besök hos barnmorskan igen! Andreas ska även följa med eftersom han har semester, lite lustigt egentligen att det inte är förens i vecka 38 han följer med. Men så går det när man jobbar. Självklart har han varit med på alla Ultraljud och utbildningar / föreläsningar. Men inte "vanligt" hos barnmoskarn. Så idag kommer det vara första gången han hör bebisens hjärtljud, hoppas han blir lika lycklig som jag när jag hör det :) Underbar känsla det där!


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0