Vecka 37

Nu anses bebis att vara klar och att graviditeten är fullgången - under v37-42 är de vanligast att bebisar föds. Alltså kan den komma precis när som helst nu :) så spännande! 27 dagar kvar till bf.
 
Bebis:
Barnets totala längd är nu ca 47 cm och det väger mellan ca 2,79kg - 2,97kg denna veckan. De allra flesta barn fixerar sig under sista delen av graviditeten, inte ovanligt från vecka 37. Karaktären på fosterrörelserna ändras, dock ej frekvensen. Du ska känna liv i magen varje dag. Enligt Spädbarnsfondens rekommendationer ska du: 1) Lära känna ditt barns rörelsemönster under graviditeten och 2) Lita på din instinkt. Om du är bekymrad över att ditt barn rör sig mindre än tidigare ska du kontakta sjukvården direkt, dag som natt, speciellt om detta sker nära tiden för beräknad förlossning.
 
 
Mamma:
Den här veckan är en lämplig tid att sluta arbeta. Nu börjar många kvinnor längta efter att föda. Det börjar bli rejält tungt och det är jobbigt att nattsömnen blir störd. Det är vanligt att känna förvärkar nu. Livmodern blir hård i ungefär 30 sekunder och sedan slappnar den av. Dessa förvärkar ska inte göra ont. Spänningen och förväntningarna stiger ju närmare förlossningen du kommer. Börja packa väskan du ska ha med dig till förlossningen. Tips på saker att ha med får du från din barnmorska. Barnmorskan skriver nu en sammanfattning i mödravårdsjournalen om din graviditet och går igenom förlossningsbrevet/födelseplanen som ni har skrivit tillsammans.
 
Pappa:
Förväntningarna är ofta höga och många blir stressade över allt som händer. Se till att ta det lugnt eftersom stresshormoner påverkar både er och bebisen. Stötta varandra och njut av de sista veckorna. Tappa upp ett varmt bad, se en bra film och ta en lång sovmorgon. Ni är värda avkopplingen! Försök boosta er själva med aktiviteter som främjar lugn och harmoni.
 
 
Såhär känner jag:
Har de senaste dagarna känt svag molande värk mest i ryggen, men även i magen och ner i benen. Påminner väldigt mycket om mensvärk. Kan inte påstå att det gör ont, för det är väldigt svagt och känns knappt, men det märks ändå att det pågår. Kan fortfarande inte sätta fingret på om jag haft några riktiga samandragningar, eftersom det är inte lätt att veta vad som är vad när man aldrig har varit med om det tidigare. Och jag tror nog alla upplever samandragningarna olika.. Men jag har ju säkert haft det, bara att det inte har kännts så mycket. Annars så känns det som man letar väldigt mycket tecken nu på om förlossningen håller på att starta. Om det är några känningar alls. Men bebis lär gotta sig där inne några veckor till tror jag ;) Jag drömmer mycket om vad som hänt under dagarna nu. Annars är det inte så mycket annorlunda. Magen kliar en hel del och ibland känns det som den ska sprängas när bebis trycker ut sin rumpa lite här o var, haha! Ska bli kul o se nästa vecka om bebis har fixerat sig, eller om det dröjer ett tag till. 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0